Bine de știut
Contribuția de 14%, plătită lunar de fiecare avocat, reprezintă contribuția la fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale din care avocatul primește pensia și alte drepturi de asigurări sociale cum ar fi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizația de maternitate ș.a. Această contribuție (nu taxă de barou) se plătește la filiala CAA.
Avocații au obligația de a plăti contribuția la pensii doar la propriul sistem de pensii, nu și la sistemul de pensii public (cel de stat).
Știați că, fiecare avocat își poate afla punctajul de pensie, anual sau cumulat, prin accesarea secțiunii ”Pensii” din aplicația ”Contul meu” de pe site-ul CAA,
Știați că, avocații care au avut și statut de angajați (în sistemul public sau privat) și au insumat cel putin 15 ani stagiu de cotizare in ambele sisteme , pot primi pensie din ambele sisteme. Pensiile primite de la fiecare sistem vor fi proporționale cu perioada de activitate (contribuție) în fiecare dintre acestea.
Știați că, în cadrul propriului sistem de pensii al avocaților există doua instrumente prin care se pot obține puncte de pensie lunare mărite, respectiv:
- Regularizarea veniturilor – Regularizarea veniturilor are ca scop acumularea de către avocat a unui număr suplimentar de puncte de pensie, în baza veniturilor anuale obținute. Regularizarea se face în concordanta cu prevederile Hot. U.N.B.R nr. 145, 12 aprilie 2021.
- Contribuție Facultativa – Modalitatea si procedura de instituire a contribuției facultative în sistemul C.A.A., se face potrivit prevederilor Hotărârii U.N.B.R Nr. 308 din 9-10 decembrie 2022.
Știați că, sistemul de pensii al avocaților permite redistribuirea veniturilor realizate peste plafonul maxim lunar către lunile cu venituri sub plafon, evitând astfel pierderea punctajului de pensie din cauza veniturilor fluctuante? https://www.caav.ro/modele-de-formulare/ – Cerere de redistribuire a cotelor.
Casa de Asigurări a Avocaților vs. Casa Națională de Pensii Publice
Știați că, în sistemul public de pensii contribuția este de 25% din venitul realizat, în timp ce avocații plătesc contribuție la pensie de 14% la un venit plafonat?
Stiați că:
- Un avocat care contribuie 35 de ani cu o contribuție de 560 lei/lună, aferenta pragului minim, venit cuprins între 0 și 4000 lei, va acumula 1 punct de pensie și va avea o pensie de 2.000 lei.
- Un salariat care contribuie 35 de ani cu o contribuție de 1.013 lei/lună aferenta salariului minim pe economie de 4.050 lei (în 2025), va avea o pensie estimată de aproximativ 1.332 lei.
În ambele cazuri s-a luat în calcul stagiul complet de cotizare.
De ce au unii avocați pensii mici?
- Contribuții reduse – Pensia este direct proporțională cu nivelul contribuțiilor la CAA. Contribuțiile nici duc la pensii reduse.
- Perioade incomplete de activitate – Suspendarea activității sau neplata contribuțiilor afectează numărul anilor de cotizare.
- Venituri reduse pe parcursul carierei – Avocații cu venituri mai mici au contribuit mai puțin, ceea ce se reflectă direct în cuantumul pensiei.
- Retragerea timpurie din profesie – Pensionarea anticipată reduce cuantumul pensiei față de pensionarea la limită de vârstă.
Soluție: Declară corect veniturile, contribuie constant și la un nivel cât mai ridicat pentru a-ți asigura o pensie confortabilă!